Visie Zoetermeer 2040
31 januari 2022 heeft de Zoetermeerse gemeenteraad de Visie Zoetermeer 2040 vastgesteld.
Het laat zien wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat Zoetermeer ook in de toekomst een fijne stad blijft. Een stad waar iedereen prettig kan wonen, werken en ontspannen.
In dit addendum proberen wij uiteen te zetten in welke mate en op welke wijze Verhalenhuis bij kan dragen aan het behalen van de doelen zoals omschreven in de Visie Zoetermeer 2040.
Verhalenhuis richt zich op een duurzame, inclusieve en toekomstgerichte stad waarin gemeenschapszin, innovatie en kwaliteit van leven centraal staan. We zijn een organisatie die zich inzet voor het behoud van immaterieel erfgoed, het verbinden van mensen en gemeenschappen en het inspireren van toekomstige generaties.
Hierdoor kan Verhalenhuis op meerdere manieren een belangrijke bijdrage leveren aan deze Visie Zoetermeer 2040.
1. Verbinden van gemeenschappen
Een van de speerpunten van Visie Zoetermeer 2040 is het versterken van sociale cohesie en het bevorderen van verbinding tussen inwoners. Verhalen zijn krachtige middelen om mensen met elkaar te verbinden, vooral als ze lokaal geworteld zijn in de geschiedenis en cultuur van Zoetermeer. Door het organiseren van bijvoorbeeld Verhalencafés kunnen bewoners van verschillende achtergronden en generaties samenkomen, wat bijdraagt aan het gevoel van saamhorigheid en gemeenschapszin.
2. Behoud en overdracht van cultuur
Het bewaren van immaterieel erfgoed, zoals tradities, verhalen en lokale gebruiken, sluit aan bij de ambitie om Zoetermeer een stad te laten zijn die haar unieke identiteit en cultuur koestert. Immaterieel erfgoed zorgt voor een sterk gevoel van identiteit en continuïteit, wat een directe link heeft met de culturele dimensie van de Visie Zoetermeer 2040. Het draagt bij aan een stad waar het verleden betekenis heeft in het heden en waar tradities levend worden gehouden voor toekomstige generaties.
3. Iedereen mag er zijn
Verhalenhuis biedt ruimte voor verschillende perspectieven, culturen en tradities binnen Zoetermeer. Dit sluit aan bij de visie om een inclusieve stad te worden waarin iedereen zich welkom voelt. Door verhalen uit diverse gemeenschappen te delen, kunnen barrières worden doorbroken en wordt het onderlinge begrip en persoonlijke waardering vergroot. Zo bouwen we aan een stad waarin iedereen kan meedoen, bijdragen en zich prettig voelt.
4. Duurzaamheid door sociale structuren
Immaterieel erfgoed draagt bij aan de duurzaamheid van sociale structuren. Door verhalen, kennis, tradities en waarden over te dragen, wordt een stad sociaal sterker en beter bestand tegen veranderingen in de toekomst. Verhalenhuis heeft de ambitie om met alle activiteiten er voor te zorgen dat waardevolle kennis en ervaringen van oudere generaties kan worden doorgegeven aan jongere generaties.
– ‘Als ik verder kan kijken dan anderen, dan is dit doordat ik op de schouders van reuzen sta’
5. Educatie en bewustwording
Door het delen van verhalen, kan Verhalenhuis bijdragen aan de educatie van zowel jong als oud over de geschiedenis en tradities van en het leven in Zoetermeer. We stimuleren bewustwording en waardering voor de stad en bijbehorend erfgoed.
Zelfs bij gebrek aan een gedeeld verleden is het goed ons ervan bewust te zijn dat we wel de toekomst met elkaar delen.
Wil je meer weten over de Visie Zoetermeer 2040?
Neem dan een kijkje op de speciaal hiervoor ingerichte website Zoetermeer.nl/2040
In onderstaande video wordt kort uiteen gezet wat de speerpunten zijn van deze visie en wat het betekent voor de inwoners van Zoetermeer.
Via onze website proberen we zo vaak en zo goed mogelijk duidelijk te maken hoe en waar Verhalenhuis bijdraagt aan het mooier maken van Zoetermeer.